Zimbabwe: ridicarea sanctiunilor

Azi (18 februarie 2014) UE a decis, după multă frământare, ridicarea sancțiunilor impuse Republicii Zimbabwe, cu excepția celor care îi privesc personal pe Președintele Robert Mugabe (ex-eroul luptei anticoloniale africane) și pe soția acestuia (?!). În ciuda respectivelor excepții, de natură a pansa nemulțumirea intransigentei Mari Britanii (fosta metropolă colonială), este un serios pas înainte în repararea unei greșeli.

Merită de menționat, totuși, că menținerea sancțiun…ilor aplicate șefului statului, este acoperită de un strat gros de ipocrizie.

În primul rând, este o ipocrizie să afirmi că astfel nu ai “pedepsit” poporul. Dacă eu aș fi un întreprinzător occidental și aș avea bani de investit, nu i-aș plasa într-o țară a cărui conducător este în război cu UE (căci ce altceva sunt sancțiunile internaționale decât un act de război săvărșit cu mijloace nemilitare?) și deci are un regim politic nesigur. Or, reținerile investitorilor afectează viața poporului și mai puțin pe cea a liderilor.

În al doilea rând, este o ipocrizie să pretinzi că Robert Mugabe, Președintele Zimbabwe este pedepsit, în timp ce, împinse de nevoia cooperării economice cu Africa (unde la “cotitură” pândește China), statele membre ale UE sunt gata să primească (și primesc) cu onoruri vizitele vice-președintelui Uniunii Africane, Robert Mugabe. Mândră politică; meșteri euro-politicienii!

Nu se poate pretinde că ridicarea sancțiunilor este efectul imediat al recentei vizite a celor cinci euro-parlamentari, printre care m-am numărat, în Zimbabwe (altfel, o vizită elegant sabotată de ambasadorul UE la Harare, pe motiv că nu exprimăm un punct de vedere conform cu politica oficială a Bruxellesului) dar se poate spune că acțiunile și declarațiile noastre din timpul, în pregătirea și de după vizită, au putut avea un oarecare impact; măcar și ca sunet de fond ori ca element contextual de natură a facilita o decizie mai rațională. Măcar de ar urma o politică luminată. (Miram-aș!)

Permanent link to this article: http://adrianseverin.com/zimbabwe-ridicarea-sanctiunilor/

Leave a Reply

Your email address will not be published.