Am votat împotriva unei proiecții bugetare a austerității care penalizează deopotrivă idealurile europene și România

Declarația europarlamentarului Adrian Severin referitoare la Cadrul Financiar Multianual pe perioada 2014-2020

Lupta Parlamentului european cu Consiliul european privind Cadrul Financiar Multianual (CFM), nu este bugetară ci politică. După cum criza UE este politică iar nu economică. La originea ambelor stă incapacitatea UE de a decide în interes comun, cauzată de exacerbarea egoismelor naționale.

 

Compromisul la care s-a ajuns are drept câștigători doar egoismul național și populismul. Dacă acest compromis nu este adoptat, într-adevăr, problemele bugetare ale UE ar putea fi mai grave, așa cum șantajează Consiliul. Adoptarea lui, însă, face problema politică mai gravă. Aceasta întrucât PE, apărătorul intereselor comune, ar capitula în fața unui Consiliu care a încetat să fie o instituție europeană, comportându-se ca un for al hărțuielilor naționaliste și jocului de sumă nulă. Dimpotrivă, o criză bugetară subsecventă respingerii CFM ar fi o șansă pentru rezolvarea crizei politice.

 

Este adevărat că ultima formă a CFM este superioară celor precedente. Ea rămâne totuși insuficientă. Insuficientă față de obiectivele UE privind progresul tehnologic, infrastructurile strategice, energia reciclabilă, încadrarea în muncă a tinerilor, educația la standarde comune înalte, coeziunea economică, socială și teritorială. Insuficientă și față de nevoia distribuției eficiente a poverii fiscale, precum și a banilor plătiți de contribuabilii europeni între statele membre și Uniune.

 

Iată de ce, consecvent avertismentelor date de PE, votez împotriva CFM.

 

 

 

Permanent link to this article: http://adrianseverin.com/votat-impotriva-unei-proiectii-bugetare-austeritatii-care-penalizeaza-deopotriva-idealurile-europene-si-romania/

Leave a Reply

Your email address will not be published.