«

»

Print this Post

O lecție de odioasă manipulare

 

Cel puțin trei posturi de televiziune și un batalion de deontologi furioși au înfierat cu mânie revoluționară vreo două fraze rostite de mine la Conferința Națională dedicată independenței justiției, provocând o reacție de furie colectivă în rândul consumatorilor de știri false.

 

Trecând peste vulgaritatea mesajelor trimise mie de diverși cetățeni – reali sau fictivi – pe care nu îi cunosc și care nu mă cunosc, dar care cred a ști totul despre mine (inclusiv, am aflat, că aș fi homosexual și că aș fi făcut afaceri cu Osama bin Laden), este uluitor să vezi cât de repede o minciună a putut cuceri mintea multora, mai ales sprijinită de „proba” (în stil Sky News sau Sunday Times) câtorva imagini filmate scoase din orice context. Astfel s-a ajuns să mi se reproșeze nu doar ce nu am spus – respectiv că toți românii ar fi hoți, ci chiar contrariul a ceea ce am spus.

 

Cine a spus că toți suntem / sunteți hoți?! În nici un caz eu! Oameni buni, nu vedeți cum sunteți manipulați? Au venit unii și v-au strigat că eu aș fi spus așa ceva iar voi credeți fără să verificați și în funcție de asta comiteți nedreptăți nu numai față de cel acuzat dar mai ales față de propriile voastre interese, de voi înșivă și de cei dragi vouă!

 

Eu am repetat un lucru pe care specialiștii îl spun de sute de ani, iar profesioniștii prezenți la conferința la care am făcut-o nu m-au contrazis, că dacă – repet, dacă, deci prin absurd sau prin ipoteză – toată lumea încalcă o lege, înseamnă că acea lege este proastă iar nu poporul care o încalcă este rău. În acest caz ceea ce trebuie schimbat este legea iar nu poporul. Legea este ce vrea poporul iar nu legislatorii care adoptă reguli fără să țină seama de popor, de ce poate să vrea și să facă el! Asta am spus. Nu vă place?

 

Legea nu schimbă realitatea, ci doar o ordonează, o disciplinează, o administrează. Studenților mei le spun că societatea este asemenea unui parc iar aleile construite de grădinar / legiuitor pentru cei care se plimbă prin parc sunt legile care le ordonează deplasarea. Cei care calcă pe iarbă sunt amendați. Cu toate acestea adesea vedem cum peste gazon au apărut poteci bătătorite de trecerea oamenilor grăbiți să ajungă la diferite destinații necesare. Apariția potecilor indică faptul că pe acolo au trecut mulți oameni și toți mânați de nevoi similare. În atari condiții, decât să amendezi lumea obligându-o să urmeze trasee care nu îi fac trebuință, este mai bine să asfaltezi cărările bătute de ea, căci aceea este trebuința ei. Când ceea ce pare greșit este greșeala tuturor, acea greșeală face legea, înlocuișete legea, este legea. Nu am inventat eu asta, ci înțelepții dreptului care cu mult înaintea mea au spus: „Error communis facit jus” (greșeala comună / tuturor face legea).

 

Spunând acestea am dat și o replică celor din țară și din străinătate care afirmă – iar „deontologii” care mi-au sărit în cap se fac mereu ecoul unor asemenea enormități – că suntem un popor de corupți. Dacă – repet, dacă, deci prin absurd – am fi cum spun aceștia, înseamnă că nimeni nu este corupt. Căci dacă toți oamenii ar avea o singură ureche, ar fi aberant să spunem că cei cu două urechi sunt normali. Normalitatea este acolo unde este majoritatea. Nu sunteți de acord? Dacă cineva crede – nu eu, căci eu resping aceasta – că românii ca popor au corupția în sânge, înseamnă că fie acela minte sau este nebun, fie este ceva în neregulă cu definiția corupției.

 

Așadar, ce am spus rău? Nimic. Repet, cei de față – judecători, procurori, avocați, profesori de drept – au fost de acord cu mine. Slavă Domnului că au fost acolo întrucât altminteri singura „dovadă” ar fi fost extrasul din filmul discuției.

 

Tehnica manipulării apare astfel evidentă. Au venit cei care nu au fost de față și, pe fondul proiectării unui film în care eu nu spuneam nimic rău, au făcut un comentariu tendențios iar lumea a preluat comentariul fără să mai judece ce se spunea în film, acceptând imaginile filmate drept dovadă că ceea ce pretindeau manipulatorii este adevărat. Așa au procedat și jurnaliștii de la ziarul The Sunday Times care printr-un film trucat i-au făcut pe unii să creadă că am acceptat să iau mită sau să fac trafic de influență sau să fac lobby sau, în orice caz, să fac ceva rău, într-atât încât judecătorii (supuși unor ordine oculte sau nu) au ajuns a se teme să dea un verdict împotriva opiniei străzii, deși dovezile le spuneau altceva.

 

Dacă la un examen scris toți studenții răspund corect, nu poți ști dacă au copiat unul după altul. Dacă fac fiecare altă greșeală, este sigur că nu au copiat. Dacă toți fac aceeași greșeală, este aproape cert că au preluat-o unul de la celălalt copiind. Când formatori de opinie diferiți, lucrând în locuri fără legătură aparentă unul cu altul, instantaneu indentifică în discursul meu, care conținea mult mai multe idei, aceeași frază și îi dau aceeași interpretare greșită tinzând la inducerea aceleiași percepții false în conștiința colectivă, cu certitudine ei răspund unei comenzi venite de la același centru. Nu poate fi altfel.

 

De ce dorește acel centru execuția mea și subminarea legăturii vechi și profunde de respect reciproc care există între mine și masa adevăraților magistrați aflați în slujba adevăratei justiții, magistrați care mi-au dat în aceste zile semnul solidarității lor, delimitându-se limpede, chiar dacă tacit, de o condmanare care nu are legătură cu justiția și pătează istoria României? Aceasta este o altă poveste. Oricare ar fi explicația, eu pot fi doar o victimă colaterală. Principala victimă este națiunea română.

 

În prezent eu nu mai am nici o funcție publică și nu candidez pentru nimic. Nu voi participa la alegerile care vin și nu voi cere nimic nimănui. Gândiți-vă însă cât de ușor puteți fi manipulați și făcuți să îi respingeți tocmai pe cei care vă iubesc și se luptă pentru voi.

Permanent link to this article: http://adrianseverin.com/o-lectie-de-odioasa-manipulare/

1 comment

  1. Dezideriu Dudas

    Am reluat cu interes o selectie de materiale legate de personalitatea lui Mihai Botez. Vi le trimit pe email. Redau acum ideea lui Mihai ca statul ar trebui sa devina un actor al dialogului la nivelul comunitatii, nu singurul actor !!!

    La tema, transcriu mai jos o idee a dvs. din materialul anterior : “Numai în sistemele de common law justiția moralizează pentru că acolo principiul separației puterilor nu există.”. Am redat-o in acest context pentru ca e clar ca suntem “total in afara” de 26 de ani….Ca fondator al Asociatiei Consultantilor de Investitii din Romania mi-ati dat un motiv suficient de “a da capitalismul in judecata”…. Glumesc, evident, dar nici nu e normal sa arhitecturam un intreg sistem de piata de capital bazandu-ne pe institutii “common law” iar restul institutiilor concurente pietei de capital, din administratie, drept, politica, etc…sa fie de sorginte continentala. Intuitiv am incercat sa aduc corectii promovand o forma de (neo)corporatizare dar, “vitejii natiei”, cei care va contabilizeaza si dvs. acum “devierile”, se uitau la alt “meci”….”Meciul” integrarii lor in “povestea” celor care promiteau “marea cu sarea”….

    Sper sa se inteleaga ca “razboiul nu se duce ca sa mori”…., cum scria odata Malaparte. Nu este normal ca “Romania” ( ma refer, evident, la “singurul actor”…) sa se razboiasca exact cu cei care o pot salva. Este doar un mesaj de balizare. Sper sa se inteleaga termenul.

Leave a Reply