Hotărârea împotriva lui Ernst Strasser a fost anulată

Adrian Severin Double Standards Conference (62 of 104)Pe 26 noiembrie 2013, Curtea Supremă de Justiție a Austriei a decis casarea hotărârii prin care fostul ministru de interne austriac și fostul europarlamentar Ernst Strasser fusese condamnat la închisoare pentru presupusa sa implicare în procesul legislativ european contra unor sume de bani, astfel cum pretinseseră jurnaliștii ziarului The Sunday Times.


Instanța de apel a apreciat că hotărârea primei instanțe a fost nelegală și netemeinică întrucât faptele dovedite nu corespundeau celor incriminate de legea penală austriacă aplicabilă, și a trimis dosarul instanței de fond. Criticile cuprinse în hotărârea de casare, critici de care instanța de fond va trebui să țină seama, sugerează perspectiva unei probabile achitări.
Atunci când domnul Ernst Strasser a fost condamnat, aproape întreaga presă românească (scrisă și electronică) a răspândit știrea ca pe un exemplu de justiție eficientă care ar trebui urmat și de justiția română în cazul meu. Aceasta fără să se observe că, în cele patru cazuri aduse în discuție de The Sunday Times, faptele, ca și legile aplicabile, erau diferite. (Spre exemplu, ceilalți trei europarlamentari -€“ din care doar austriacul a fost trimis în judecată – se pare că se implicaseră în procesul legislativ, contra cost sau nu, în timp ce eu nu mă implicasem, nici cu bani nici fără.) Acum, când “hotărârea exemplară” a fost anulată, presa română ignoră știrea cu desăvârșire, păstrând o tăcere suspectă. Fapt care nu a împiedicat-o, totuși, să profite de împrejurarea că în aceeași zi a fost primul termen al procesului meu, spre a relua acuzațiile nefondate ce mi s-au adus pornind de la o simplă înscenare. Oare de ce?

Permanent link to this article: http://adrianseverin.com/hotararea-impotriva-lui-ernst-strasser-fost-anulata/

4 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. simplu. In România presa și televiziunea e de scandal.Aprinde focul de paie și apoi nu ne arata dacă și cum se stinge.A doua zi se aprinde alt foc de paie.Asta dacă nu cumva nu găsesc sau nu inventează niște presupuse dovezi care sa întrețină arderea.Mare circ pentru oameni flamanzi…

  • Iordache Marilena on November 28, 2013 at 9:16 am
  • Reply

  Nu ma surprinde acest lucru. In primii ani de dupa 1990 am avut o presa cu adevarat libera nepervertita de interese diverse ( financiare sau politice ori ambele pentru ca nu se exclud ). Acum este cu totul altceva. Presa s-a “perfectionat” si a “evoluat”. Personal ma bucur ca adevarul iese la lumina si dvs. va urez succes mai departe.

  • Radu on November 23, 2015 at 11:57 am
  • Reply

  Pentru corecta informare trebuie sa notam ca Domnul Strasser a fost condamnat in ultima instanta la 3 ani de inchisoare cu executare pe 13 oct. 2014, El a fost de altfel incarcerat pe 13 nov. 2014. In momentul de fata el este in libertate conditionata si poarta o bratara de glezna. A se vedea https://de.wikipedia.org/wiki/Ernst_Strasser#Lobbying-Aff.C3.A4re (dermana in original).

  1. Pentru și mai corectă informare să mai notăm că dl Strasser nu a fost condamnat pentru faptele de care l-au acuzat jurnaliștii de la The Sunday Times ci pentru alte fapte descoperite cu ocazia cercetărilor provocate de acele acuze (evaziune fiscală, lobby prin intermediul unor firme nedeclarate etc.) Să mai notăm, de asemenea, că dl Pablo Zalba-Bidegain, despre care aceiași jurnaliști și în cadrul aceluiași scandal, au afirmat că depusese efectiv amendamente pentru care acceptase a primi bani, a fost declarat nevinovat doar în baza unei anchete administrative iar astăzi este membru marcant al PE, fiind și promovat în funcție. Ar mai fi probabil de notat și că multe alte personalități au căzut victimă acelorași procedee nedeontologice ale jurnaliștilor de la Sunday Times. Una dintre acestea este trezorierul Partidului Conservator britanic care recent a obținut o despăgubire de 50.000 lire sterline la plata căreia a fost condamnat chiar unul dintre jurnaliștii artizani ai înscenării a cărei țintă am fost eu. Referitor la un comportament identic cu cel practicat în cazul meu, judecătorii britanici au reținut că jurnalistul “a falsificat realitate cu rea intenție” (“malicious falsehood”). Cam așa stau lucrurile, așadar.

 1. […] “Atunci când domnul Ernst Strasser a fost condamnat, aproape întreaga presă românească (s… […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.