«

»

Print this Post

Elmar Brok si amprentarea romanilor – declaratii discriminatorii de esenta nazista

Adrian Severin Double Standards Conference (101 of 104)Declarațiile discriminatorii de esență nazistă făcute de europarlamentarul german Elmar Brok privind amprentarea cetățenilor europeni de origine română care călătoresc în Germania, sunt de o gravitate extremă și nu pot fi tratate cu superficialitate. Ele sunt nu doar antiromânești ci, în ultimă instanță, și antieuropene, confirmând faptul că, pe zi ce trece, Germania devine principalul obstacol în calea edificării Europei unite, a unei democrații transnaționale pan-europene autentice.

Elmar Brok nu este prost, nu este nebun, nu este iresponsabil, nu este irelevant (este Presedintele importantei Comisii de politică externă a PE, post pe care l-a obținut prin presiuni și abuzuri inimaginabile), nu este neinfluent (el este unul dintre cei mai apropiați și ascultați prieteni politici al cancelarului Merkel și unul dintre cei mai respectați lideri ai PPE), nu este un singuratic care vorbește în nume propriu. Inclusiv în acest caz (ca și în cazul opoziției față de intrarea Turciei în UE sau față de semnarea Tratatului de asociere dintre UE și Ucraina) Elmar Brok a exprimat o poziție germană căreia Guvernul german nu a avut curajul sau interesul să îi dea expresie în mod oficial. Inclusiv ideea odioasă a amprentării românilor – pe când și concentrarea lor în lagăre de muncă forțată? – aparține Germaniei iar nu numai lui Brok.

“Declarația Brok” a fost doar balonul de încercare sau bombardamentul pregătitor.

Dincolo de scandaloasele “detalii tehnice”, ceea ce Elmar Brok / Germania spune este lucrul pe care unii am început să îl înțelegem de la o vreme și de care ne era cea mai mare teamă. Anume că: opoziția Germaniei față de intrarea României în UE nu a încetat odată cu semnarea Tratatului de aderare a României la UE; Germania va face toate cele necesare spre a împiedica exercitarea de către români a drepturilor de care se bucură un membru cu drepturi depline al UE (vezi intrarea în spațiul Schengen, vezi menținerea MCV, vezi excluderea românilor de la obținerea de poziții de conducere relevante în UE, vezi limitarea accesului românilor la fonduri europene, vezi menținerea restricțiilor privind accesul liber al românilor pe piața europeană a muncii etc.), condamnându-i, astfel, nu doar la o poziție de rang secund în cadrul Uniunii ci chiar la un statut sui generis de simplu “satelit”; Germania nu consideră România (la fel ca Turcia sau Ucraina) și pe români (poate cu excepția Transilvaniei) ca făcând parte din familia europeană, respectiv ca element integrant al unei identități culturale și geo-politice europene coerente pe temelia căreia se poate construi o Europă politică germană (compatibilă cu aspirațiile, cultura, interesele strategice și capacitatea “integratoare” germană).

Toate acestea înseamnă că, deși formal în UE, în termeni reali România se găsește în afara UE neputând beneficia de garanțiile de securitate oferite de UE membrilor săi. În ciuda aparențelor, deci, România nu aparține spațiului euro-atlantic ci constituie doar o zonă-tampon între acest spațiu și cel ruso-asiatic. Iată de ce atitudinea lui Elmar Brok este gravă (cu mult mai gravă decât pare) și de ce România este obligată să îi dea răspuns cu toată vigoarea și prin toate mijloacele de care dispune. Limitarea la declarații ale unor oficiali români date presei din țări terțe este departe de a fi reacția adecvată.

Situația sănătății mele nu îmi permite ca în timpul imediat să fac mai mult decât să exprim puncte de vedere relativ scurte pe rețelele de socializare. Mă folosesc, totuși, și de acest instrument pentru a aduce aminte diplomației românești asupra faptului că în atari circumstanțe uzanțele diplomatice includ depunerea unei note de protest de către Ambasada României la Berlin la Ministerul de externe german, notă prin care să se ceară lămuriri și scuze publice; rechemarea la Bucuresti a ambasadorului României în Germania pentru consultări; convocarea ambasadorului german în România la Ministerul de externe român spre a prezenta explicații.

Acesta este, de asemenea, prilejul pentru ca România să ceară punerea pe agenda primului Consiliu european a problemei polticilor discriminatorii la adresa sa, fiind pregătită ca, în lipsa unui acord, să denunțe toate înțelegerile anterioare la care este parte și care permit sau consacră atari discriminări. În paralel România trebuie să înceapă imediat negocieri cu Comisia europeană spre a elimina toate politicile, mecanismele și măsurile discriminatorii la adresa sa. În caz de refuz ea trebuie să înceteze a mai coopera la aplicarea acelor politici, mecanisme și măsuri sau, după caz, să le saboteze prin toate mijloacele.

Îi încurajez pe toți europarlamentarii români ca la sesiunea plenară de la Strasbourg, de săptămâna viitoare, să poarte o stea a lui David tricoloră în semn de protest față de declarațiile lui Elmar Brok, declarații pe care autoritățile germane nu le-au condamnat până în prezent de manieră neechivocă și convingătoare. De asemenea, europarlamentarii români (în special membrii Comisiei de poltică externă) trebuie să arate că, după declarațiile făcute la adresa națiunii române de către Elmar Brok, bazele conlucrării cu acesta în calitate de Președinte al Comisiei de politică externă a PE s-au năruit și, pe cale de consecință, i se cere plecarea din această funcție. Până la punerea în aplicare a unei asemenea măsuri europarlamentarii români vor trebui să anunțe că nu mai participă la nici o ședință condusă de Elmar Brok.

Dincolo de toate acestea, care se vor face sau nu se vor face, este momentul ca poporul român, prea mult trădat de lașitatea conducătorilor săi, să se exprime în mod direct și nemijlocit. Chiar dacă din cauza unor impedimente de ordin fizic nu voi putea participa la asemenea manifestări, încurajez, susțin și mă solidarizez cu orice demonstrații din țară sau din străinătate, inclusiv și mai ales în fața ambasadei Germaniei la București ori din alte capitale ale lumii, prin care să se protesteze civilizat dar ferm și explicit împotriva declarațiilor de tip neo-nazist ale lui Elmar Brok și a politicii germane ascunse în spatele lor. O politică germană cu atât mai gravă cu cât nu mai are acum nici măcar scuza demagogiei populiste chipurile impuse de alegeri.

Pentru mult mai puțin, când acum câțiva ani, fostul prim ministru italian Silvio Berlusconi, în cadrul unei dezbateri din PE, a sugerat evident în glumă (o glumă proastă deși nu cu totul lipsită de suport factual), că europarlamentarul german Martin Schulz ar putea fi distribuit în rolul de capo dintr-un lagăr de exterminare într-un eventual film istoric referitor la Germania nazistă, Berlinul și întreaga națiune germană au reacționat furibund, ajungându-se până la amenințarea cu suspendarea turismului german în Italia. Într-o situație cu mult mai gravă și mai serioasă, românii au nu doar dreptul ci și datoria istorică de a se ridica în fața Europei și a lumii întregi pentru a-și afirma demnitatea, a-și proclama drepturile și a-și apăra interesele vitale. Trebuie să o facem cât încă se mai poate.

Nu este suficientă dezavoarea lui Elmar Brok. Nu sunt suficiente nici scuzele germane. Este necesară încetarea imediată a tuturor luărilor de poziție discriminatorii ale Germaniei la adresa României în cadrul UE și nu numai. Acum ori niciodată!

Permanent link to this article: http://adrianseverin.com/elmarbrok-amprentarea-romanilor/

3 comments

 1. cetateanul

  din pacate germania ramane un stat fascistoid si nu raspunde nici pe departe asteptarilor,prieteniei si dragostei noastre neconditionate,nu este un stat fair-play si n-a invatat nimic din cele 2 razboaie mondiale,pentru germania in razboi suntem ca pentru anglia la fotbal,
  au complexul care-i macina de secole…
  rusine germania,
  rusine von ribentrop
  rusine merkel-hitler
  rusine tradator basistul….

 2. Andreea

  “În paralel România trebuie să înceapă imediat negocieri cu Comisia europeană spre a elimina toate politicile, mecanismele și măsurile discriminatorii la adresa sa. În caz de refuz ea trebuie să înceteze a mai coopera la aplicarea acelor politici, mecanisme și măsuri sau, după caz, să le saboteze prin toate mijloacele.” MCV-ul este ceea ce va deranjeaza de fapt, nu?

 3. AVD

  Germania se doreste ,a fi capul UE.Noi romanii, nu suntem decît a V-a roata de la caruta UE.Noi nu vom fi bagati, niciodata în seama in spatiul lor..Dovada ca chiar daca suntem intrati în UE, nu suntem în spatiul Schengen..Factorul politic din UE..nu tine cont..si de factorul religie.Istoria confirma, ca s-a mai încercat unirea UE,prin razboaie si lupte politice.Biblia descrie în Dan 2,43, ca se va încerca UNIREA între ferul occidental si lutul din blocul comunist din est.Asa ceva NU se va întîmpla, decît pt. putina vreme..In cel mai scurt timp , vom asista la spargerea Blocului UE, nu înainte de a cere ajutorul Papei..Apoc 17,13…In curînd vom asista la falimentul total, al valorilor în UE.Se va trece la ciparea ,tuturor romanilor.Se va da o lege duminicala nationala in SUA.Se va impune de Papa tinerea, ca zi de închinare a DUMINICII..Nimeni nu va putea cumpara sau vinde , daca nu ai VISA cardul lor..etc..Romania NU are oameni politici, ea are doar niste pioni..pe tabla UE în care mutarile se fac la Bruxelles…Daca se face regionalizarea în 8 sau 10 regiuni..va pierde statutul de Tara independenta .,si toate demersurile de conducere a Tarii se va face de la UE.In curînd se va desfiinta Libertatea de constiinta…si UE va deveni un stat poitienesc..Romani ..bucurati-va înca de libertate..ea ne va fi luata curînd.!

Leave a Reply