Din Săptămâna 4-10 noiembrie la București și Bruxelles

European ParliamentO săptămana dedicată în special consultărilor diplomatice și pregătirilor pentru viitoarele evenimente și confruntări politice europarlamentare. Altminteri agenda PE, cu precădere în domeniile în care am răspunderi directe, este mai puțin încărcată. Să fie, oare, de vină și viroza care face ravagii și care ne-a obligat pe mulți să asociem terapiile politice cu cele medicale?

 

Luni 4 noiembrie la București

 

Întâlnire și schimb de opinii cu diplomati și analisti politici din SUA sositi în într-o misiune de evaluare a situației locale și regionale. Am impresia că America (nu neapărat și ambasada ei la București) a început să înțeleagă că a greșit atunci când a acordat sprijin necondiționat “talibanilor” români ai anticorupției, ignorând faptul că, într-o țară în care corupția este sistemica, politicile publice cu caracter represiv îndreptate împotriva acestui fenomen sunt convertite inevitabil, de către deținătorii puterii politice, în armă pentru eliminarea concurentilor lor celor mai merituoși. Astfel, intervenția americană pe frontul românesc al luptei împotriva corupției a slăbit buna guvernare în loc să slăbească fenomenul corupției; și, mai mult decât atât, depreciind buna guvernare prin rărirea rândurilor adevăratei elite politice, a sporit corupția. Or, un partener strategic afectat de sistemul “biela-manivela” al corupției și relei guvernări poate deveni o amenințare la adresa intereselor vitale, deci a securitatii SUA.

 

Marți 5 noiembrie la Bruxelles

 

Evenimentul europarlamentar al săptămânii este Conferința Presedintilor (de grupuri politice) deschisă participării tuturor europarlamentarilor interesați, la care Președintele Consiliului European, dl. Herman van Rompuy, prezintă concluziile Summitului de la Bruxelles din 24 octombrie. Principalele teme cuprinse în raport sunt agenda digitală (inclusiv protecția datelor personale), uniunea bancară, Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius și problema imigratiei în Europa. Temele sunt importante, tonul triumfalist, limbajul “politic corect” (adică “de lemn”), conținutul banal, progresul real aproape de zero (nu spun “dezamăgitor” întrucât nu eram de loc “amăgit” cu privire la eficiența Consiliului European). Pe scurt, o “liturghie” plicticoasă lipsită de orice consecințe palpabile. Este unul dintre motivele pentru care declin invitația de a lua cuvântul în numele “grupului” independenților. Un alt motiv este acela că nu pot rămâne pe tot parcursul ședinței întrucât am programate consultări diplomatice foarte importante la misiunea R. P. Chineze pe lângă UE, în pregătirea Summitului UE-China și a Summitului China-Europa Centrală și de Est, care urmează a avea loc la Beijing și respectiv la București, în luna noiembrie.

 

La ambasada Chinei am, de-a lungul câtorva ore, un schimb de opinii amplu privind cele trei conferințe europene la vârf (summit-uri) programate pentru luna noiembrie 2013: Summitul UE-China, Summitul China-Europa Centrală și de Est, Summit-ul Parteneriatului Estic al UE (de la Vilnius). Sunt fericit să formulez analize și sugestii care sunt primite cu interes. Constat, de asemenea, un interes autentic al Chinei pentru un parteneriat strategic comprehensiv cu UE, privit ca important nu doar în plan bilateral ci în contextul realizării unei ordini mondiale armonioase. Nu pot decât să încurajez aceste idei și abordări. UE și China, două puteri globale emergente “soft” au toate argumentele strategice pentru a intra într-o alianță comprehensivă, cuprinzătoare și aprofundată, pe deasupra diferentelor ideologice.

 

Seara are loc la Palatul Artelor din Bruxelles lansarea proiectului de “Lege fundamentală a Uniunii Europene” propus de “Grupul Spinelli” pentru o Europa federală, grup format din membri ai PE, printre care mă număr. În fapt este vorba despre un volum amplu care cuprinde textul unui nou Tratat european, împreună cu expunerea de motive, explicațiile și comentariile aferente. În sală, un număr mare de cetățeni europeni, în special din Belgia, Franța și Germania. Pe scenă, europarlamentari din Marea Britanie, Franța, Germania și Belgia. Nimeni din noile state membre aflate în Europa Centrală și de Est. Asta spune mult. În trecut eram singurul “estic” prezent pe podium ca vorbitor principal la toate evenimentele de acest gen. Acum stau în sală deși, la fel ca altă dată, sunt consultat și ascultat, iar ideile mele se regăsesc în proiectele și documentele date publicității. Colegii străini îmi explică stanjeniti că întrucât deja promovează un proiect impopular sau cel puțin, greu de explicat, nu vor să se expună, scoțandu-mă în față, unui atac diversionist al euroscepticilor – aceiasi care au creat înscenarea menită a ma compromite – având acuzele aduse mie ca pretext. Pe de altă parte, își exprimă indignarea față de faptul că autoritățile române nu clarifică situația mea și nu confirmă inechivoc netemeinicia acuzatiilor aduse de presa eurosceptică și de scandal, netemeinicie de care cu toții sunt convinsi. În ceea ce mă privește, nu știu ce să condamn mai întâi: lașitatea interesata a colegilor occidentali sau trădarea justiției anti-naționale române politizate?

 

La aceeași reuniune se anunță că peste puțin timp, la Berlin, Miscarea Federalistilor Europeni, întrunită la Berlin, își va alege un nou președinte în persoana germanului Elmar Brok. Nu pot să nu îmi aduc aminte că la precedentul Congres, ținut, dacă memoria nu mă înșeală, în Franța, se stabilise, este adevărat, de manieră informală, că este vremea ca în fruntea mișcarii să fie adus un est-european (dacă este să fie păstrată credibilitatea asupra caracterului său pan-european) iar persoana pregătită pentru acest post să fiu eu însumi. Prin cooperarea euroscepticului grup de presă Rupert Murdoch cu anti-românescul DNA, acest proiect, care ar fi sporit prestigiul și influența României în Europa, nu mai este de actualitate.

 

Miercuri 6 noiembrie la Bruxelles

 

Împreuna cu asistentii mei definitivam textul câtorva amendamente la Raportul privind situația din Kosovo. Unele cuprind propuneri pentru ieșirea din impasul nerecunoașterii Kosovo de către toți membrii UE. Altele încearcă să pună un diagnostic corect al problemei kosovare astfel cum se prezintă ea astăzi, refuzând autoamăgirea și limbajul de lemn al “corectitudinii politice”. Sunt convins că mai ales aceste din urmă amendamente îi vor irita pe mulți (aroganta și subiectiva raportoare Ulrike Lunacek, în primul rând), incapabili să recunoască greșita abordare de până acum. A spune adevărul fără menajamente este, însă, privilegiul meu, ca unul adus în poziția celui care nu se mai teme întrucât nu mai speră.

 

Tot impreună cu asistentii pregătim întâlnirea la nivel de experti între biroul meu europarlamentar și reprezentanți ai misiunii diplomatice a Azerbaidjanului pe lângă UE (după ce cu o săptămâna înainte am avut eu însumi o întâlnire cu noul ambasador al acelei țări la București). Dacă mulți dintre oficialii UE nu pot înțelege caracterul strategic al unui parteneriat UE-Azerbaidjan, măcar membrii PE care o înțeleg trebuie să caute și să paveze căi către acesta.

 

Joi 7 noiembrie la București

 

Întâlnire cu profesorul Radu Golban de la Universitatea St. Gallen (Elveția) spre a schimba idei cu privire la situația actuală a României și a explora posibile proiecte menite a scoate țara din impasul actual. Prof. Golban este un eurosceptic constructiv; eu sunt un euroidealist critic. Amândoi ne întrebam dacă actuala UE poate fi transformată în bine și dacă pot fi găsite soluții alternative pentru România, fie ele în cadrul unei UE cu mai multe nivele de integrare, fie în afara UE. Sunt subiecte care nu preocupă câtusi de puțin elita politică românească actuală, interesată mai mult de obținerea protecției mahărilor de la Bruxelles prin privilegerea intereselor acestora în România, decât de promovarea intereselor românești în Europa.

 

Întâlnire cu conducerea recent înființatului Partid al Dreptatii Sociale. Discutăm despre nevoia dreptatii sociale, a solidaritatii naționale și a demnitatii naționale (în relația cu interlocutorii străini în general, cu UE în special). Mi-e teamă că principalele partide care operează în politica românească actuală și-au pierdut iremediabil încrederea cetățenilor. Cum, însă, nu există democrație modernă fără partide, soluția care pare a se impune este aceea a creerii de partide noi care să fie anti-sistem, cu precizarea că sistemul combătut nu este democrația ci oligarhia neo-feudala, nu federalismul european ci imperialismul / colonialismul european.

 

Vineri 8 noiembrie la București

 

Întâlnire și amplu schimb de opinii cu reprezentanți de nivel înalt ai diplomatiei israeliene. Dacă politica UE față de Israel este marcată de un dogmatism absurd care, mai nou, încearcă a se transpune în “reguli de ghidaj” apte mai degrabă a-i rătăci pe decidentii politici europeni decât a-i ajuta să ajungă la vreo destinație dorită, politica României față de Israel poate fi comparată cu un grătar care face mai mult fum decât friptură. Pentru securitatea UE, a României și a Israelului, deopotrivă, este important și urgent ca această situație să se schimbe. Analizăm împreuna modalitățile de a o face.

 

Nu pot ignora că în paralel se desfășoară Consiliul Național al PSD, eveniment la care nu am fost invitat. Trecând dintr-o consfătuire în alta cu reprezentanții atâtor actori globali și regionali, care sunt interesați, se pare, de opiniile și sugestiile mele, nu pot trage decât concluzia că există un singur stat care cu adevărat nu dorește să apeleze la aportul meu, România, și un singur partid în aceeași situație, PSD. Celor care îl întreabă de ce, dl Ponta le răspunde că problema nu ar fi legată de vreun refuz intern – dimpotrivă – ci de opoziția externă – mai exact cea de la Bruxelles. Dacă este așa, respectiv dacă un prim ministru și șef de partid nu are posibilitatea de a invita pe cine dorește la evenimentele pe care le organizează, fără aprobare din afara partidului și a țării, înseamnă că nu eu ci atât dl Ponta cât și România presupus suverană, al cărei prim ministru este, au o mare problemă.

 

Sâmbăta 9 noiembrie la București

 

Încep cursurile unui nou masterat având ca obiect politica externă și de securitate europeană, la Universitatea “Titu Maiorescu” din București. Debutul unui curs pe care de-abia acum trebuie să îl construiesc este un pariu dificil. Întâlnirea cu studenții este, însă, o plăcere specială. (Aceasta chiar și în contextul unui învățământ românesc în continuă depreciere.) Rețin cu satisfactie remarca unei studente la finele celor patru ore intense de prelegere: “Se vede că știți despre ce vorbiti!” De-ar băga de seamă și alții…

 

Permanent link to this article: http://adrianseverin.com/din-saptamana-4-10-noiembrie-la-bucuresti-si-bruxelles/

Leave a Reply

Your email address will not be published.