Conferinta: Romania intre imperii / Romania between empires

Sâmbăta 7 Septembrie, am fost invitat la Sibiu, de către YPO (Young Presidents’ Organization) – care este o rețea internațională de tineri conducători de instituții economice (a global network of young chief executives that connects 19,000 peers in more than 110 countries to learn, exchange ideas and address the challenges leaders face today), să țin o conferință pe tema “România între imperii”. Alți doi conferentiari invitați să vorbească pe aceeași temă sunt istoricul Eugen Stanciu, de la Universitatea București și politologul Emil Hurezeanu. La aceeași reuniune (care va dura o saptamana) dar pe alte teme, vor mai conferentia prof. Vasile Puscas si prof. Daniel Daianu. (În primăvara următoare reuniunea YPO se va ține la Bruxelles.)

Ro: România Europeană: De la Marginea Imperiilor la Inima unei Istorii Post-Imperiale

 

Națiunea română a apărut drept o zonă tampon la punctul de întâlnire a trei imperii. Jucand aceste forțe una împotriva alteia, a reușit să își dezvolte extrordinara capacitate de a supraviețui. Pe de altă parte, frica de izolare și frica dominării externe a marcat istoria României. Aflat într-o vecinătate periculoasă, nimeni nu poate să rămână întotdeauna neutru în timp ce independența este mereu în pericol. Sfârșitul războiului rece și prăbușirea sistemului bipolar mondial, a înlocuit vechile oportunități, provocări și pericole, cu altele noi. Pentru a scăpa de fricile sale istorice, România a ales aderarea la UE. Astfel, aceasta a devenit parte a unui imperiu potențial, aflat în curs de dezvoltare, dependent pentru securitate sa militară de SUA, iar pt cea energetică de Rusia, două imperii presupuse a fi în declin. Este aceasta o soluție durabilă? Se potrivesc interesele românești în UE cu cele ale UE în România? Este proiectul european român stadiul suprem al proiectului național român, sau sfârșitul întregii națiuni române? Când vorbim despre viitor, nimic nu este sigur, dar totul este posibil.  Sunt de părere că românii au în continuare ceva de spus în formarea viitorului lor. Sunt ei însă pe deplin angajați, determinați și în cea mai bună poziție să facă acest lucru?

 

EN: The European Romania: From the Edge of Empires to the Heart of a Post-Emperial History

 

The Romanian nation emerged as a buffer zone at the meeting point of three empires. Therefore it developed an extraordinary capacity to survive by playing one against the other. On the other hand, the history of Romania was marked by the fear of isolation and the fear of external domination. In a dangerous neighbourhood one can not remain neutral for ever, while its independence is ever in peril. The end of the Cold War and the collapse of the World Bipolar System replaced the old opportunities, challenges and dangers with new ones. In order to escape from its historic fears Romania opted for joining the EU. Thus it became part of a potentially emerging empire, presently dependent for its military security on the USA and for its energy security on Russia, two allegedly declining empires. Is that a sustainable solution? Do the Romanian interests in EU match with the EU interests in Romania? Is the Romanian European project the supreme stage of the Romanian national project or the end of the Romanian nation altogether? About the future nothing is granted but everything is possible. I believe that Romanians still have a say in shaping their future. Are they committed, determined and in the best position to do it?

Permanent link to this article: http://adrianseverin.com/conferinta-romania-intre-imperii-romania-empires/

1 comment

    • Iordache Marilena on September 8, 2013 at 1:01 pm
    • Reply

    A fost si va ramane intotdeauna dificil pentru Romania. De-a lungul istoriei aceasta tara a platit scump ( cu sanga de cele mai multe ori) o vecinatate atat de periculoasa. Intrarea in U.E. nu rezolva in niciun caz problemele. Dependenta energetica a U.E. de Rusia ar trebui sa ne puna pe ganduri in privinta politicii noastre externe fata de aceasta tara. Cu S.U.A. avem o relatie mult mai rezonabila dar intr-o lume globalizata nicio tara nu-si poate permite luxul de a-si dezvolta relatiile externe unilateral. Cred ca Romania ar trebui sa aiba o pozitie mai nuantata si mai flexibila pe plan international, bineinteles fara sacrificarea demnitatii poporului. Degeaba te bati cu pumnii in piept de la inceput ca sa sfarsesti apoi in genunchi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.