«

»

Print this Post

Alianța Vestului sau orgoliul păgubos al slugii harnice față cu stăpânul leneș (text scris pentru ziarul România liberă)

Alianța celor patru orașe din Transilvania, Crișana și Banat, respectiv Cluj, Oradea, Arad și Timișoara, ar fi o inutilitate simpatică, dacă ea nu ar alimenta ideea că, vezi Doamne, România ar fi un stat creat artificial care adună în frontierele sale populații și regiuni având o cultură și o civilizație compatibile cu cele occidental-europene, alături de altele aparținând lumii euro-asiatice. În realitate, însă, Alianța Vestului nu este decât o altă expresie a stupidului „anti-miticism regățean” alimentat de ifosele cezaro-crăiești ale unor cercuri ardelene cu afaceri în spațiul germanic și nostalgia statutului de slugă de pe vremea dublei monarhii.

 

Faptul că sunt români care se lasă ispitiți de asemenea himere arată că secesionismul românilor ardeleni din categoria amintită, este mai periculos decât secesionismul maghiar. Cel din urmă are practic zero șanse să ajungă fapt împlinit și nu are cum duce la dezmembrarea României. Cel dintâi, însă, ar putea prinde viață, mai ales că sunt destule capitale europene dispuse să îl susțină.

Permanent link to this article: http://adrianseverin.com/alianta-vestului-sau-orgoliul-pagubos-al-slugii-harnice-fata-cu-stapanul-lenes-text-scris-pentru-ziarul-romania-libera/

14 comments

Skip to comment form

 1. Gabriel

  si totusi au dreptate: cele 4 orase sunt la zeci de ani de cel mai avansat oras din Muntenia-Moldova-Dobrogea+Bucuresti

  1. Colonizatul

   @gabriel
   Ai complexe de mic provincial. Orasele de care amintesti sunt provinciale, inghesuite si limitate din toate punctele de vedere. Bucurestiul, cu bune si rele, este singura metropola din aceasta tara. Ti-o spune un ardelean din tata in fiu, tie un fiu de sluga cezaro-craiasca.

   1. Gabriel

    Un alt troll din echipa lui Adrean care nu are argumente si atunci jigneste. Are importanta ca un oras este de provincie si ca altul este metropola(exagerat-se pare ca nu prea stii ce este o metropola) sau are importanta nivelul de trai si calitatea vietii din localitatea respectiva?! Apropo unde folosesti rublele primite?

    1. Ego Zenovius Votum Posvi

     Dragul meu Gabriel, am fost de nenumarate ori in Cluj-Napoca si nu am vazut nici urma de calitate a vietii cu peste zeci de ani peste celelalte orase din vechiul Regat: cladiri coscovite si igrasioase, strazi inguste si aglomerate, “bulevarde” vetuste, servicii proaste, hoteluri kitch-oase, samd. Cateva statui, Universitatea, Gradina Botanica, doua mall-uri si “impresionantul” hub IT n-au cum sa acopere diferenta de zeci de ani invocata … Si, da, Bucurestiul este o metropola in adevaratul sens al cuvantului, sens care, se pare, va scapa. Cat despre ruble, ce sa mai zic … grozav “argument” cu care va place sa va jucati.

     1. Gabriel

      Dragul meu troll, se pare ca la Cluj nu ai fost prin centrul, din ce imi povestesti ai stat pe la periferie. Din raspunsul tau imi dau seama ca esti adeptul lucrurilor mari si ca dispretuiesti cei mic…discutabil si nu comentez. Eu in Bucuresti nu sunt in vizita-traiesc de vreo 30 de ani si este cumplit: ce mtropola este aia unde faci 14 km in 90 de minute? Ce metropola este aia unde se darama scolile? Ce metropola este aia de se imbolnavesc zeci de copilasi in maternitate?….. Ce metropola este aia cand in centrul istoric gasesti cladiri pe care scrie: atentie cade tencuiala? Argumentul ruble este veridica: Adrean si norml trolli sustinatori figureaza pe statele de plata de la Moscova si si-au aratat admiratia catre est.

 2. Mircea Ordean

  „Faptul că sunt români care se lasă ispitiți de asemenea himere arată că secesionismul românilor ardeleni din categoria amintită, este mai periculos decât secesionismul maghiar. Cel din urmă are practic zero șanse să ajungă fapt împlinit și nu are cum duce la dezmembrarea României. Cel dintâi, însă, ar putea prinde viață, mai ales că sunt destule capitale europene dispuse să îl susțină.”

  Explicați-mi și mie care e problema, că se ajunge la dezmembrarea României.
  Mi-ar plăcea mie, să vă lecturez părerea.
  Și, totodată, să vă admir stăpînirea de sine.

  1. Colonizatul

   Prietene, ori esti redus mintal cu grave complexe, ori esti o Iuda cumparata cu doi arginti. Nu meriti niciun comentariu in plus si nici sa te numesti roman.

   1. Ego Zenovius Votum Posvi

    Din nou “argumentul” cu rublele – asta e din seria: Trump a fost pus de rusi, Bexitul e tot mana lor, mai nou rusii au lansat vestele galbene si toate celelalte prostii … Voi “aliantilor” ati fi fost si frumosi si destepti si cu mare nivel de trai, da’ nu v-au lasat miticii aia platiti de rusi … si daca tot nu v-au lasat ce sa faceti, inghititi, ca doar nu-i bai, daca trebe …

 3. Valeriu Lupuț

  Greșit !

 4. cozubas

  Abia din acest punct se poate vorbi despre intrarea in linie dreapta in cursa dezmembrarii Romaniei . Gabriel,ai urechile inundate de torentele manipularii si creierul parazitat de snobismul sobolanului cu buletin de cluj . Adica pe intelesul tau ai urechile ingreunate de minciunile momentului si fiind clapaug din nascare bietele urechi iti cad pe ochi orbindu-te si obligandu-te sa te indrepti increzator direct catre prapastie… A-s putea sa-ti retez urechile gabriel sa revina lumina in viata ta,dar o sa-ti cada apoi cusma pe ochi si ai ramane intr-o bezna si mai adanca….)))

  1. Gabriel

   da, atunci cand nu ai argumente jignesti si injuri. Esti unul dintre trolii de sustinere a lui Adrean! Cate ruble ai primit pentru postare?

   1. EGO ZENOVIUS VOTUM POSVI

    Din nou “argumentul” cu rublele – asta e din seria: Trump a fost pus de rusi, Bexitul e tot mana lor, mai nou rusii au lansat vestele galbene si toate celelalte prostii … Voi “aliantilor” ati fi fost si frumosi si destepti si cu mare nivel de trai, da’ nu v-au lasat miticii aia platiti de rusi … si daca tot nu v-au lasat ce sa faceti, inghititi, ca doar nu-i bai, daca trebe …

    1. EGO ZENOVIUS VOTUM POSVI

     Pentru Gabriel: Au contraire, dragul meu, de 30 de ani bucurestean, la Cluj am stat in centru si am vazut cele ce ti-am spus, dar nu reusesc sa inteleg cum de poti descrie atat de bine Clujul cel minunat cand stai de 30 de ani in capitala. Cat despre metropole probabil ca nu ai vizitat prea multe sau ai fost doar ca turist ca sa stii ca la orele de varf dureaza la fel de mult sa faci 14 km si ca si acolo sunt cladiri distruse sau murdare. Oricum pare ca in imaginatia ta Clujul este un taram idilic cu oameni buni, drepti si cinstiti – ale caror rezultate pentru urbe si pentru tara s-au vazut cand au detinut demnitati inalte la Bucuresti (prim mininistri, ministri, secretari de stat samd). Cat despre dispret, al meu se indreapta doar catre cozile de topor, inganfatii, prostii, suficientii si catre cei care dau vina pe altii pentru propria lor neputinta. Iar apropos de ruble si de admiratia catre (pentru) est asculta si ia aminte ce-i spunea Cioran lui Noica:

     Emil Cioran către Constantin Noica:
     „Atitudinea ta părtinitoare față de popoarele Occidentului, ale căror defecte nu le distingi prea clar, este efectul distanței: eroare de optică sau nostalgie a inaccesibilului. […]. Faptul că – privitor îndepărtat – ai asupra ei o viziune fantasmagorică e cît se poate de firesc: cum eu o cunosc îndeaproape, este de datoria mea să risipesc iluziile pe care ți le-ar putea întreține. Nu vreau să spun că o detest în mod absolut – știi doar că am o slăbiciune pentru monstruos […]. E prea puțin spus că nedreptățile abundă în această societate; e chiar chintesență a nedreptății.
     De bunurile pe care le etalează, de opulența cu care se împăunează – delicii și belșug de suprafață – se bucură doar trîntorii, profitorii, experții în mîrșăvie, ticăloșii mai mari sau mai mici. Sub lustrul aparent se ascunde o lume a dezolării, de ale cărei detalii am să te cruț.”

     Sau poate ca si Cioran era platit de rusi …

     Inchei aici discutia cu domnia ta, cerandu-mi scuze profesorului Severin.

 5. cozubas

  mircea ordean,la mintea ta ai ajuns sa intrebi un evreu care-i problema daca tara cuieva se dezmembreaza si implicit dispare de pe harta lumii….))) Baaaaaaa galinacee opaca ,tu intrebi un jidan mancat pana la maduva oaselor dupa 5 000 mii de ani de pribegie ostila in toata lumea care-i problema daca unui om i se desfiinteaza tara lui??? Cinci mii de ani de pribegie ,cinci mii de ani fara o vatra a ta,cinci mii de ani ,nu de zile ba tulei langa posmagi muieti mircea ordean !!! ))) Ce-o fi oare Doamne cu gât-golasul asta de Transilvania de nu-l mai intereseaza poiata lui si gradina acesteia unde sa scociorasca el in voie si …acasa? Doamne da tu minte la aceasta “Baltata Romaneasca” mircea ordean sa-si iubeasca pasunea lasata lui de stramosii sai cu pret de sange pentru ca el sa aiba pascatoarea lui si sa nu umble cu pascutul pe tarlale arendate….))))

Leave a Reply